Friday, June 19, 2009

ba'da imtihan...


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Assalamualaikum...
alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah sudah lame berlalunye fatrah exam. sekarang hanya mampu berdoa dan berdoa agar najah dalam imtihan ini. sepanjang fatrah imtihan ini byk sgt kejadian yang berlaku dan tak sempat ana nak post. maaf sgt. hermmm... ape yang sedih sgt pada diri ana kemalangan yang berlaku pada 5 org ikhwah. innalillah wainnailaihirajiunnn... semoga kite same2 mengambil pengajaran juga peringatan atas segala ape yg berlaku. mungkin Allah lebih menyayangi arwah. semoga kite yang ader ini dapat menyambung dan meneruskan jalan dakwah ini. alhamdulillah kiter masih diberi nikmat iman & islam itu sendiri...
herm...nak citer aper lagi yek??? ok,ana dan akhawat baru jer habis memecahkan permainan musim exam iaitu ansar muhajirin...motif permainan ini dilakukan bagi mengenali aper erti ukhuwwah itu sebenar.baru ana sedar ,tak senang untuk berukhuwwah.bukan setakat disebut di bibir tapi perlu ithar dan berlapang dada.

"serendah-rendah ukhuwwah itu berlapang dada,setinggi-tinggi ukhuwwah itu ithar." kata-kata yang dipetik dari syahid hassan al-banna.

tak silap ana la.kalau salah tlg betulkan...semoga ukhuwwah antara akhawat ini berkekalan hingga ke syurga,amiennnnn....selamat mendengar sedikit halwa telinga. ukhuwwah fillah abadan abada'.


Ansar Muhajirin - Muadz, Dakmie, Akbar

No comments:

Wanita...

Wanita...

KEISTIMEWAAN BUAT WANITA...

*sekadar renungan buat insan yg bergelar wanita ketahuilah betapa istimewanya menjadi seorg wanita.betapa bertuahnya menjadi wanita.bersyukurlah kita kepada Illahi...

-sekiranya wanita mati dlm masa 40hari slps bersalin dia akan dikira sbg mati syahid.
-wanita yg mmberi minum susu kpd anaknya drpd badannya akan dapat satu pahala drpd tiap2 titik susu yg diberikannya. -jika wanita mnyusui anaknya smpi tempoh 2 1/2 tahun,maka malaikat2 dilangit akan mnyebarkan berita bhwa syurga wajib bgnya.
-jika wanita mmberi susunya kpd anaknya yg sedang menangis,Allah akan mberi pahala satu tahun solat baginya. -wanita yg mhabiskan tidur malamnya yg tidak selesa krn mjaga anaknya yg sakit akan mdapat pahala seperti mbebaskan 20 org hamba.
-apabila mencuci pakaian suaminya maka Allah mencatat bgnya 1000 kebaikan dan mngampuni 2000 kesalahannya bahkan segala sesuatu yg disinari sang suria akan meminta keampunan bgnya dan Allah akan mngangkat 1000 darjatnya. -seorg wanita yg solehah lebih baik drpd 1000 org lelaki yg tidak soleh,dan seorg wanita yg melayani suaminya selamanya seminggu maka ditutup bgnya 7 pintu neraka dgn dbuka bgnya 8 pintu syurga dan dia dapat dari mana2 shj tanpa dihisap.
-mana2 wanita mnunggu suaminya pulang disapu mukanya,dihamparkan duduknya atas mnyediakan makan minumnya atau mrenung ia suaminya atau memegang tanganya mperelokkan hidangan pdnya,memelihara anaknya atau mmanfaatkan hartanya kpd suaminya krn keredhaan Allah maka disunatkan bgnya tiap2 kalimah ucapannya tiap2 langkahnya dan setiap renyngannya pd suaminya sbgimana mbebaskan seorg hamba.pd hari khiamat Allah kurniakan Nur sehingga Tercengan wanita mukmin semuanya atas kurniaan Rahmat itu.