Sunday, April 5, 2009

inilah wanita...


Pemakaian niqab@purdah.

Antara dalil2 tak mewajibkan pemakaian niqab:-

1- Firman Allah swt:
Dan janganlah kamu pamerkan kecuali apa yg zahir daripadanya…(annur:31)
Ibnu Abbas berkata disini yang dimaksudkan dgn apa yg zahir ialah muka san tapak tangan tetapi pendapat ini disangkal oleh sheikh Musthafa al-Adhawi dalam kitab jami’ akhamin nisa’.

2- Firman Allah swt:
Dan katakanlah kpd orang mu’min tundukkan pandangan mereka dan peliharalah kemaluan mereka…(annur:30)

Hadith:
“Wahai ali,jgnlah kamu ikutkan pandangan pertamamu dengan pandangan kedua kerana engkau berhak pd pndangan pertama tetapi tidak pada pandangan kedua.”

3- Hadith nabi:
Dari Aisyah r.a bahawa Asma’ bint abu baker telah menemui rasulullah saw dengan memakai pakaia yg nipis maka rasulullah saw berpaling daripadanya dan berkata:Wahai Asma’,jika seseorang wanita itu telah mendapat haid maka tak patut terlihat dirinya kecuali ini dan ini(rasulullah saw menunjuk tapak tangan & muka).

4- Hadith nabi:
“ Rasululluh saw berjalan bersama Al-Fadhl b Abbas,kemudian ia berhenti utk mberi peringatan kpd org ramai.ketika itu dtglah seorg wanita cantik dari suku khats’am meminta fatwa dari rasulullah saw.maka terlihat Al-Fadhl akan wanita itu dan terpesona.nabi saw melihat Al-Fadhl dgn pandangan yg tajam tetapi dia tetap memandang kea rah wanita tersebut.maka rasulullah saw pun berkendur ke belakang dan memegang dagu Al-Fadhl & memalingkan wajah Al-Fadhl…”
(Hadith ini menunjukkan bahawa dibolehkan memperlihatkan muka kpd orang ramai.)

Dalil yang mewajibkan pemakaian niqab:-

1- Firman Allah swt:
“Dan katakanlah kpd muslimah tundukkanlah pandanganmu & peliharalah kemaluanmu…”(annur:31)
Disuruh menjaga kemaluan juga termasuk menjaga segala yg mendorong kea rah rosaknye kehormatan.ini krn memperlihatkan muka mendorong nafsu syhwat lelaki akhirnya akan pergi kpd kjadian yg lebih jauh,nauzubillah.

2- Firman Allah swt:
“Dan hendaklah mereka melabuhkan pakaian mereka hingga ke leher dan dada mereka.”(al-ahzab:59)
Berdasarkan ayat,wanita itu wajib menutupi dada&leher mereka,maka menutup muka lebih wajib krn wajah adlh tmpt kecantikan & godaan.bagaimana mungkin agama memerintahkan menutup dada&leher tetapi membiarkan muka terbuka.

3- Firman Allah swt
“Apabila kamu meminta sesuatu keperluan daripada mereka,maka mintalah dari belakang tabir,cara itu lebih menyucikan bagi hatimu & hati mereka.”(al-ahzab:53)

4- Ummu Athiyah berkata: Pada dua hari raya,kami diperintahkan untuk mengeluarkan wanita2 haid untuk menghadiri jemaah kaum muslimin dan doa mereka.seorang wanita bertanya:”Wahai rasulullah,seorang diantara kami tidak memiliki jilbab(tutup muka),bolehkah dia keluar?” Maka rasulullah saw menjawab,”henaklah kawan2nya meminjamkan jilbab mereka.”

5- Aisyah berkata:”Jika rasulullah saw melihat wanita di zaman ini apa kita lihat nescaya beliau melarang wanita kee masjid.”
Perkataan Aisyah ini adlh setelah beliau wafat & ketika itu para wanita sudah tak terlalu menjaga adab2 mrk.antaranya tak memakai jilbab.ini menjelaskan bhw jika seorg muslimah itu tak memakai jilbab ia dilarang utk keluar rumah.

Antara ulama’ yg brpendapat bhw purdah itu wajib:-
Sheikh Muhammad al-shinqithi
Sheikh al-utsaimin
Sheikh abdul aziz b. baz
Sheikh Abdullah b. ibrahim al-jarullah
Sheikh musthafa al-adhawi dan lain2.

Kesimpulan.
= Menutup muka bukanlah suatu yg asing ketika zaman rasulullah saw.ia dilakukan hamper seluruh muslimah ketika itu sehingga ianya dijadikan keutamaan & dijatuhkan hukum wajib oleh sebahagian ulama’.namun sekarang ia sudah jadi tidak biasa & jadilah ia hanya suatu tuntutan & bkn kewajiban walaupun terdapat hujah2 yg mantap serta kuat utk mewajibkannya.zaman ini juga tlh masuk sebagai apa yg dikatakan dlm hadith rasulullah saw:-
“Islam itu bermula dgn ganjil(dr pandangan org ramai)dan ia akan kembali dipadang ganjil(akhir zaman),maka beruntunglah org2 yg ganjil(pd waktu itu).”

No comments:

Wanita...

Wanita...

KEISTIMEWAAN BUAT WANITA...

*sekadar renungan buat insan yg bergelar wanita ketahuilah betapa istimewanya menjadi seorg wanita.betapa bertuahnya menjadi wanita.bersyukurlah kita kepada Illahi...

-sekiranya wanita mati dlm masa 40hari slps bersalin dia akan dikira sbg mati syahid.
-wanita yg mmberi minum susu kpd anaknya drpd badannya akan dapat satu pahala drpd tiap2 titik susu yg diberikannya. -jika wanita mnyusui anaknya smpi tempoh 2 1/2 tahun,maka malaikat2 dilangit akan mnyebarkan berita bhwa syurga wajib bgnya.
-jika wanita mmberi susunya kpd anaknya yg sedang menangis,Allah akan mberi pahala satu tahun solat baginya. -wanita yg mhabiskan tidur malamnya yg tidak selesa krn mjaga anaknya yg sakit akan mdapat pahala seperti mbebaskan 20 org hamba.
-apabila mencuci pakaian suaminya maka Allah mencatat bgnya 1000 kebaikan dan mngampuni 2000 kesalahannya bahkan segala sesuatu yg disinari sang suria akan meminta keampunan bgnya dan Allah akan mngangkat 1000 darjatnya. -seorg wanita yg solehah lebih baik drpd 1000 org lelaki yg tidak soleh,dan seorg wanita yg melayani suaminya selamanya seminggu maka ditutup bgnya 7 pintu neraka dgn dbuka bgnya 8 pintu syurga dan dia dapat dari mana2 shj tanpa dihisap.
-mana2 wanita mnunggu suaminya pulang disapu mukanya,dihamparkan duduknya atas mnyediakan makan minumnya atau mrenung ia suaminya atau memegang tanganya mperelokkan hidangan pdnya,memelihara anaknya atau mmanfaatkan hartanya kpd suaminya krn keredhaan Allah maka disunatkan bgnya tiap2 kalimah ucapannya tiap2 langkahnya dan setiap renyngannya pd suaminya sbgimana mbebaskan seorg hamba.pd hari khiamat Allah kurniakan Nur sehingga Tercengan wanita mukmin semuanya atas kurniaan Rahmat itu.