Saturday, December 19, 2009

MiSi ke TANTA...

(KISAH 1)
Assalamualaikum...
alhamdulillah thumma alhamdulillah kite bertemu lg dalam post yg seterusnye...hehehe...awalan ana,cha dan amal ke hospital zahra' utk ambil natijah taklil dam. kemudian kami pergi plak ke hospital rabaah nak teman amal wat medical checup tp takleh plak.hermmm...akhirnya kami keluar dari hospital utk pulang.

amal:kak cha n kak husna taknk ikut kite g tanta?boleh g umah kak ha...hehehhe..
cha:hehe...kak husna,nak g tak??
ana:akak tak kisah,ikut anti jer. hehehe..
cha&ana:oklah kite ke tanta...

Bermulalah misi kami ke tanta.first time tau ana buat keputusan last minit.huh...ape lg kami pun tggula tremco ke tanta.agak lama la gak.hehehe...akhirnye dapat gak tremco ke tanta.hampir 2jam kami ats tremco+kebas kaki dan smpilah kami ke destinasi.tanta???

cha:kak husna,cam tak cayelah kite dah smpi tanta??
ana:herm,akk pun tak caye gak cha.first time nie smpi tanta.

bergelaklah kami ke umah amal dkt kafri esom.maaflah yek kalo salah eja.hehehe...bermalamla kami diumh amal.alhamdulillah misi kami bukan saje2 tapi ade hikmahnye,kami dpt join qiam medic.esoknye awal pg kami ade sdkt tazkirah dari ukhti mardiah medic tanta tntg open your eyes.pengajaran yg bleh kite dpt segala2nya dlm diri kite hak Allah.siapa kite hanya manusia yg hina nie nk lawan segala ape yg disuruh&dilarangNya.lepas tutup mjlis kami mkn2 n ta'ruf ngan adik2 medik.selesai makan,ana,amal n cha ke sutuh utk menghirup udara pagi yg nyaman di bumi tanta nie.kambing pun ade ats sutuh???

pemandangan dari ats sutuh...

ana:amal,akk tringin sgt nak g sawah.boleh XklU nk g sawah???rindula mlysia...hehe...
cha:aha la amal,jomlah...
amal:betul ker akk nk g nie???
ana:la amal,btl la.kami dah siap nie...
amal:oklah,jom...

tak cukup hirup udara dr ats sutuh kami pergi plak ke kwsn sawah utk hirup byk lg udara yg lbih nyaman.yela,ats sutuh kan kdg2 ade bau sikit,jd kureng nyaman nye n taKut dpt pnyakit lak. hehehhe...
destinasi pertama sebelum ke sawah...sapela sebelah cha tue???
cube teka..hehehe...

belakang wrne hijau tu masjid....terpegun cha mase nie.jauh bezakan ngn malaysia.
sini mane2 pun ade jer masjid...palestine ker??? tekala:-)

nie la antara gmbr2 mase kami di sawah.sebenarnye tue bukan sawah padi tau tapi satu pokok yg dimakan oleh himar@keldai dan najis dari himar tue akan dijadikan baja.nama pokok tue syaima'...bkn name org tau tp nie nama pokok...hehehe...ape plak la kami wat pasnie kan???ana,cha n amal pulang ke umah utk bersiap2 ke destinasi seterusnye. amal akan ke alex dan kami berdua plak akan ke umah ukhti farhah.tepat jam12 kami kuar umah.sebelum kuar kami bersalam-salaman dan cium tanda cinta kami pd ukhite kami:-) uhibbukunnafillah ukhtie.
depan beit amal...membelakangkn kuliah jamiatul tibb...ats jmbtn dkt kafri esom...ini juru gmbr merangkap pengiring kami bg melancarkn misi kami
namun misi bersama amal hanya setakat sini shj...thankz amal for all
n see later...:-)




No comments:

Wanita...

Wanita...

KEISTIMEWAAN BUAT WANITA...

*sekadar renungan buat insan yg bergelar wanita ketahuilah betapa istimewanya menjadi seorg wanita.betapa bertuahnya menjadi wanita.bersyukurlah kita kepada Illahi...

-sekiranya wanita mati dlm masa 40hari slps bersalin dia akan dikira sbg mati syahid.
-wanita yg mmberi minum susu kpd anaknya drpd badannya akan dapat satu pahala drpd tiap2 titik susu yg diberikannya. -jika wanita mnyusui anaknya smpi tempoh 2 1/2 tahun,maka malaikat2 dilangit akan mnyebarkan berita bhwa syurga wajib bgnya.
-jika wanita mmberi susunya kpd anaknya yg sedang menangis,Allah akan mberi pahala satu tahun solat baginya. -wanita yg mhabiskan tidur malamnya yg tidak selesa krn mjaga anaknya yg sakit akan mdapat pahala seperti mbebaskan 20 org hamba.
-apabila mencuci pakaian suaminya maka Allah mencatat bgnya 1000 kebaikan dan mngampuni 2000 kesalahannya bahkan segala sesuatu yg disinari sang suria akan meminta keampunan bgnya dan Allah akan mngangkat 1000 darjatnya. -seorg wanita yg solehah lebih baik drpd 1000 org lelaki yg tidak soleh,dan seorg wanita yg melayani suaminya selamanya seminggu maka ditutup bgnya 7 pintu neraka dgn dbuka bgnya 8 pintu syurga dan dia dapat dari mana2 shj tanpa dihisap.
-mana2 wanita mnunggu suaminya pulang disapu mukanya,dihamparkan duduknya atas mnyediakan makan minumnya atau mrenung ia suaminya atau memegang tanganya mperelokkan hidangan pdnya,memelihara anaknya atau mmanfaatkan hartanya kpd suaminya krn keredhaan Allah maka disunatkan bgnya tiap2 kalimah ucapannya tiap2 langkahnya dan setiap renyngannya pd suaminya sbgimana mbebaskan seorg hamba.pd hari khiamat Allah kurniakan Nur sehingga Tercengan wanita mukmin semuanya atas kurniaan Rahmat itu.